Warzywne Spaghetti Pomidorowe z Chrupiącym Boczkiem
Bogaty w warzywa makaron w ziołowym sosie pomidorowym z dodatkiem cebuli, marchewki i papryki. Całość zwieńczona chrupiącym boczkiem i lekką sałatą z winegretem. Komfortowe danie pełne warzyw.
Składniki
Sposób przygotowania
Przygotowanie warzyw
-
Zagotuj wodę w czajniku. Obierz cebulę i pokrój w kostkę. Obierz marchew i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Obierz czosnek i drobno posiekaj. Pokrój paprykę w kostkę.
Smażenie boczku
-
Na suchej patelni rozgrzej ogień. Smaż boczek po 3–4 minuty z każdej strony, aż będzie złocisty i chrupiący. Odsącz na papierowym ręczniku, tłuszcz pozostaw na patelni.
Duszenie warzyw
-
Na tej samej patelni podsmaż cebulę i marchew przez 5–6 minut. Dodaj paprykę, czosnek i oregano. Smaż 3–4 minuty, aż warzywa zmiękną i będą aromatyczne.
Gotowanie makaronu
-
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Gotuj spaghetti przez 8–10 minut al dente. Odcedź, zachowując ½ szklanki wody z gotowania.
Przygotowanie sosu
-
Rozpuść kostkę bulionową i przecier pomidorowy w 200 ml gorącej wody. Wlej na patelnię z warzywami. Dodaj pomidory z puszki, ocet, sól i pieprz. Gotuj 5 minut, dodaj ugotowany makaron i trochę wody z gotowania, by zagęścić sos.
Sałatka i podanie
-
W misce wymieszaj ocet, oliwę, sól, pieprz i sałatę. Na talerze wyłóż makaron z warzywami i boczkiem. Podawaj z sałatką.
Wartości odżywcze
Porcje 2
Wielkość porcji 100g
- Ilość na porcję
- Kalorie 116kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 2.7g5%
- Węglowodanów całkowicie 18.4g7%
- Błonnik pokarmowy 2.5g10%
- Cukry 3.9g
- Białko 4g8%
* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.
Notatka
Alergeny: gluten
Z domowych zapasów: oliwa z oliwek, sól, pieprz, cukier, woda
Przybory: garnek, patelnia, sitko, miska, deska do krojenia, nóż