...
00%

Kontakt :

  • Adres: Siekierczyna 34-600 Limanowa
  • Godziny pracy 15:00 - 21:00
  • Infolinia: +48 884081780
  • E-mail: biuro@dailybox.pl

Brak produktów w koszyku.

DailyBox - 09/12/2024

Brazylijski gulasz z orzechami i dorszem

Brazylijski gulasz z orzechami i dorszem

Inspirowany brazylijskim vatapá, ten kremowy gulasz z kawałkami dorsza, kokosem i aromatycznymi przyprawami to doskonałe danie na ciepły, sycący posiłek. Podawany z puszystym ryżem, jest delikatny, ale pełen smaku!

0 Dodaj do ulubionych
🍏 Niskokaloryczne
Czas 35 minut Porcje: 1 Kalorie na porcje: 610 Najlepsza pora roku: Zima, Nadaje się przez cały rok Dieta:

Składniki

Tryb gotowania Wyłączony

Sposób przygotowania

  1. Obierz cebulę, czosnek i imbir, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Pokrój pomidora w ćwiartki.
  2. Umieść cebulę, czosnek, imbir, orzeszki ziemne i pomidora w blenderze. Zmiksuj na gładką pastę.
  3. Jeśli nie masz blendera: Drobno posiekaj cebulę, czosnek, imbir i pomidora. Używając tłuczka lub widelca w misce, rozgnieć orzeszki ziemne na drobno. Połącz wszystkie składniki, mieszając dokładnie, aby uzyskać możliwie jednorodną konsystencję.
  4. Opłucz ryż pod bieżącą wodą, aż woda będzie przezroczysta.
  5. W garnku zagotuj 225 ml wody, dodaj ryż, przykryj i gotuj na małym ogniu przez 12–15 minut, aż woda się wchłonie. Po ugotowaniu zdejmij z ognia i pozostaw pod przykryciem.
  6. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj przygotowaną pastę orzechową i smaż przez 3–4 minuty, aż zacznie intensywnie pachnieć. Dodaj kurkumę i masło, mieszaj przez 1–2 minuty.
  7. Rozpuść połowę kostki bulionowej i kokos w 350 ml gorącej wody. Wlej bulion na patelnię, dodaj mielone migdały i dobrze wymieszaj.
  8. Włóż kawałki pokrojonego dorsza do gulaszu. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem przez 7–8 minut, obracając rybę w połowie czasu. Dorsz jest gotowy, gdy stanie się nieprzezroczysty i łatwo się rozwarstwia.
  9. Na talerzu ułóż porcję ryżu, a na wierzchu gulasz z dorszem.
  10. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i udekoruj dodatkową posiekaną bazylią, jeśli lubisz.
  11. Smacznego!
Wartości odżywcze

Porcje 1

Wielkość porcji 100 g


Ilość na porcję
Kalorie 197kcal
% Dzienna wartość *
Węglowodanów całkowicie 22.2g8%
Błonnik pokarmowy 2g8%
Cukry 2.3g
Białko 10g20%

* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.

Notatka

Alergeny: ryby, orzeszki ziemne, orzechy

Słowa kluczowe: brazylijski gulasz, dorsz, orzechy, egzotyczny przepis, gulasz rybny, kuchnia brazylijska, danie z dorsza, kremowy gulasz, orzechy w potrawach, przepisy na ryby

Previous
All posts
Next
0 Dodaj do ulubionych
Min
0 Dodaj do ulubionych

Udostępnij w swojej sieci społecznościowej

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.