Chrupiący burger z kurczakiem i frytkami z majonezem czosnkowym
Ten chrupiący burger z soczystym mięsem z udka kurczaka to idealne danie na szybki obiad lub kolację. Podany w miękkiej bułce brioche z domowym majonezem czosnkowym i pieczonymi frytkami, z pewnością spełni oczekiwania każdego fana burgerów.
Składniki
Sposób przygotowania
-
Rozgrzej piekarnik do 200°C (180°C z termoobiegiem). Ziemniaka pokrój na cienkie frytki, ułóż na blaszce, skrop olejem, dopraw solą i pieprzem. Piecz 20-25 minut, aż będą chrupiące.
-
W misce wymieszaj udka kurczaka z sosem sojowym i słodką papryką. Na talerzu wymieszaj mąkę kukurydzianą, oregano, mąkę pszenną, sól i pieprz. Obtocz udka kurczaka w mieszance.
-
Rozgrzej patelnię z dużą ilością oleju. Smaż kurczaka po 8-9 minut z każdej strony, aż będzie złocisty i dobrze wysmażony.
-
Przekrój bułkę burgerową i podpiecz w piekarniku przez 4-5 minut.
-
Umyj sałatę, osusz ją i pokrój. Pomidora pokrój w kostkę. Zetrzyj czosnek, wymieszaj go z majonezem, dopraw solą i pieprzem. Ocet balsamiczny wymieszaj z oliwą i dopraw do smaku.
-
Posmaruj bułkę majonezem, ułóż trochę sałaty, kurczaka i przykryj górną częścią bułki. Podaj z frytkami i sałatką, skropioną dressingiem.
-
Smacznego!
Wartości odżywcze
Porcje 1
- Ilość na porcję
- Kalorie 126kcal
- % Dzienna wartość *
- Węglowodanów całkowicie 14.5g5%
- Błonnik pokarmowy 1.4g6%
- Białko 8.3g17%
* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.