Pulpeciki Wieprzowe z Puree i Cebulowym Sosem
Pyszne, aromatyczne pulpeciki z wieprzowiny i szałwii, podane z kremowym puree ziemniaczanym, chrupiącym jarmużem i słodkim sosem cebulowym. Idealne danie na rozgrzewający obiad.

0
Dodaj do ulubionych
Składniki
Sposób Przygotowania
-
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 160°C (140°C z termoobiegiem). Obierz i pokrój Czerwoną Cebulę w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzej olej na średnim ogniu; dodaj Cebulę, lekko posól i smaż 5-6 minut, aż zacznie mięknąć. Dodaj Miód i Ocet Balsamiczny, a następnie smaż jeszcze 2-3 minuty, aż Cebula się skarmelizuje i nabierze słodkiego smaku. -
Krok 2
W misce wymieszaj Mieloną Wieprzowinę, Panko, Suszoną Szałwię oraz sól i pieprz. Uformuj masę w 9 równych pulpecików. -
Krok 3
Gdy Cebula się skarmelizuje, zdejmij ją z patelni i odłóż na bok. Na tej samej patelni rozgrzej trochę oleju i smaż Pulpeciki przez 4-5 minut, obracając je, aż będą rumiane z każdej strony. Po usmażeniu zdejmij z patelni. -
Krok 4
Umyj i osusz Rukolę, a następnie ułóż ją na blasze do pieczenia. Skrop oliwą, dopraw solą i piecz przez 5 minut. W międzyczasie zagotuj wodę w czajniku. -
Krok 5
Pokrój Ziemniaki na kawałki i gotuj w osolonej wodzie przez 12-15 minut, aż będą miękkie. W osobnym naczyniu rozpuść Bulion Wołowy w 450 ml wrzącej wody. Na patelni, gdzie smażyłeś pulpeciki, rozpuść Mąkę Kukurydzianą w małej ilości wody, dodaj bulion i smaż przez 1-2 minuty. Wlej bulion do cebuli, mieszając, aż sos zgęstnieje. -
Krok 6
Włóż Pulpeciki z powrotem na patelnię i gotuj 6-8 minut, aż mięso będzie gotowe. Odcedź Ziemniaki i dodaj masło i opcjonalnie trochę mleka, aby uzyskać kremową konsystencję puree. Serwuj pulpeciki z sosem cebulowym, ziemniaczanym puree oraz ciepłą i podpieczoną rukolą. Smacznego!