Kremowe Pesto z Pieczonymi Pomidorami i Fasolką
Domowe pesto w wersji superkremowej dzięki dodatkowi serka śmietankowego. Podane z makaronem rurkami, zieloną fasolką i soczystymi pieczonymi pomidorami – aromatyczne, proste i wyjątkowo pyszne danie.
Składniki
Sposób przygotowania
Podprażenie pestek i pieczenie pomidorów
-
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Pestki dyni podpraż na suchej patelni przez 2–3 minuty. Pomidory pokrój w ćwiartki, ułóż na blasze, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz 20 minut.
Gotowanie makaronu
-
W dużym garnku zagotuj osoloną wodę, dodaj makaron i gotuj przez 9 minut. Zetrzyj ser twardy.
Przygotowanie pesto
-
Obierz czosnek i dodaj do malaksera razem z bazylią, serem śmietankowym, startym serem, oliwą (dla 2 os.: 10 g), sokiem z cytryny, wodą (30 ml), kostką bulionową. Zmiksuj na gładką pastę.
Gotowanie fasolki
-
Fasolkę umyj i przetnij na pół. Dodaj do gotującego się makaronu na ostatnie 3–4 minuty. Odcedź, zachowując wodę.
Łączenie składników
-
W garnku po makaronie wymieszaj go z fasolką, pesto i pieczonymi pomidorami. Dodaj wodę z gotowania, aby uzyskać idealną konsystencję.
Podanie dania
-
Na talerze wyłóż kremowy makaron, dopraw świeżo mielonym pieprzem i podaj z ćwiartką cytryny.
Wartości odżywcze
Porcje 2
Wielkość porcji 100g
- Ilość na porcję
- Kalorie 149kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 4.7g8%
- Węglowodanów całkowicie 22.4g8%
- Błonnik pokarmowy 2.4g10%
- Cukry 3.9g
- Białko 6.2g13%
* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.
Notatka
Alergeny: gluten, mleko
Z domowych zapasów: oliwa z oliwek, sól, pieprz, woda
Przybory: garnek, patelnia, sitko, miska, blacha do pieczenia, tarka, blender lub malakser