Risotto z papryką, szczypiorkiem pikantną pastą chili
Kremowe risotto z dodatkiem pieczonej papryki i bogatego pomidorowego bulionu, które zyskuje słodycz i głębię smaku. Po ugotowaniu ryż podawany jest z serem i świeżym szczypiorkiem. Buon appetito!
Składniki
Sposób przygotowania
-
Czerwoną cebulę obierz i drobno posiekaj. Papryki pokrój w kostkę, a czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Rozgrzej odrobinę oliwy w dużej patelni lub garnku z grubym dnem. Dodaj posiekaną cebulę i smaż przez około 3-4 minuty, aż będzie miękka.
-
Dodaj pokrojoną paprykę, czosnek, kurkumę i wędzoną paprykę. Smaż wszystko przez kolejne 2-3 minuty, mieszając, aby przyprawy się równomiernie rozprowadziły.
-
Do warzyw dodaj ryż Arborio i pastę chili (według uznania), dokładnie mieszając, aby ryż pokrył się wszystkimi przyprawami i smakiem. Smaż przez 1 minutę.
-
Dodaj mieszankę bulionu warzywnego i koncentrat pomidorowy, a następnie wlej ocet jabłkowy. Gotuj na średnim ogniu, mieszając, aż ryż wchłonie część płynu. Następnie dodawaj gorącą wodę po jednej chochli, mieszając, aż ryż wchłonie płyn – powtarzaj ten proces, aż ryż będzie miękki i kremowy (około 18-20 minut).
-
Gdy ryż osiągnie pożądaną miękkość, dodaj tarty cheddar i orzeszki piniowe. Wymieszaj, aż ser się rozpuści i połączy z risotto, tworząc kremową konsystencję.
-
Posiekaj szczypiorek i posyp nim risotto przed podaniem. Możesz dodatkowo ozdobić płatkami chili dla ostrzejszego smaku.
-
Smacznego!
Wartości odżywcze
Porcje 4
- Ilość na porcję
- Kalorie 165kcal
- % Dzienna wartość *
- Tłuszcz całkowity 4.6g8%
- Węglowodanów całkowicie 25.5g9%
- Błonnik pokarmowy 2.4g10%
- Białko 5.1g11%
- Jod 0.52 mcg
* Procent dziennej wartości oparty jest na diecie zawierającej 2000 kalorii. Dzienne zapotrzebowanie kaloryczne może być wyższe lub niższe w zależności od indywidualnych potrzeb.